4 Μαρ 2012

Φτιάξε Σαλέπι με μουσική συνοδεία ! Ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή (video + συνταγή)


Το Σαλέπι φτιάχνεται από τις ρίζες ενός φυτού, γνωστού από αιώνες πριν με το όνομα Όρχις (Orchis mascula, της οικογενείας των Ορχιδωδών) ή Σερνικοβότανο. 

Του απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες και πίστευαν ότι χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά.

Όμως είναι ακόμα πολλά και θαυμαστά τα οφέλη που προσφέρει το ευωδιαστό αυτό ρόφημα. Είναι θερμαντικό, προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι.


Εξ' αιτίας μιας κολλώδους ουσίας που περιέχει, είναι άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, του στομάχου και των εντέρων. Ασθενείς με βαριάς μορφής δυσεντερίες, επέζησαν με μοναδική τροφή τους, επί μήνες, το Σαλέπι. Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται και από τη σκόνη τους γίνεται το θαυμάσιο αυτό αφέψημα, που «ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή», όπως έλεγαν οι παλιοί.....

Και γνώριζαν με την απλοϊκή τους σοφία ότι και στο σώμα προσφέρει θαυμαστά οφέλη.

 Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα, «από τα νύχια ως την κορυφή». Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων. 

Υπάρχουν μαρτυρίες για ασθενείς από βαριάς μορφής δυσεντερίες, χωρίς ελπίδα να επιζήσουν, αφού δε μπορούσαν να δεχτούν καμιά τροφή. Δοκίμασαν να κρατηθούν στη ζωή, πίνοντας μόνο Σαλέπι για μήνες. Και όχι μόνο επέζησαν, αλλά σταδιακά ανάρρωσαν τελείως!!! Όσο για τις τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες; Αυτές φαίνεται ότι εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών (κανέλας, γαρίφαλου, πιπερόριζας).


Προτιμήστε να φτιάξετε το δικό σας σαλέπι από τα χεράκια σας!

Μαζεύουμε τους βολβούς τους αποξηραίνουμε και τους τρίβουμε και όλο το χειμώνα μπορούμε πίνουμε αυτό το φυτό ως ρόφημα αντί του τσαγιού... είναι άκρως θεραπευτικό και πωλείτε και στα φαρμακεία........

άλλα τίποτα δε συγκρίνεται με το σπιτικό σαλέπι !

 

ΤΟ ΣΑΛΕΠΙ, 1926, Θ. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Χ. ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ


Εξαιρετική ερμηνεία από τους Θεόδωρο Μυτιληναίο και Χαρίλαο Πιπεράκη. Ηχογραφήθηκε στο Σικάγο το 1926. Λύρα παίζει ο Χαρίλαος Πιπεράκης και ούτι ο Μάρκο Μελκόν


Ας αρχίσουμε λοιπόν τα "ωραία" με μουσική  συνοδεία!

 Υλικά

1 φλιτζάνι νερό
2 γαρύφαλλα
λίγη κανέλα
λίγη πιπερόριζα σε σκόνη
1 κουτ. γλ. ζάχαρη (ή παραπάνω αν θέλετε)
1 κουτ. γλ. σαλέπι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε το νερό μαζί με τα γαρύφαλλα και τη ζάχαρη.
Κατεβάζουμε το νερό από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλέπι ανακατεύοντας καλά και συνεχώς ώσπου να πάρει την παχύρρευστη υφή του. Αν χρειαστεί το ξαναβάζουμε λίγο στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
(Προσοχή να μη βράσει πολύ).
Προσθέτουμε κανέλα και πιπερόριζα σε σκόνη και το πίνουμε ζεστό!


Πηγές:

Posted by Dofmercy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.