26 Ιαν 2012

Λαχματζούν το Αρμένικο !

Πολλοί νομίζουν ότι το λαχματζούν είναι ανατολίτικη σπεσιαλιτέ και μάλιστα αραβική.
Είναι όμως και αρμένικη, που την έφεραν μαζί τους οι Έλληνες της Αρμενίας

Λαχματζούν φτιάχνουν και στον Λίβανο, παραλλάσσοντας λίγο τα υλικά.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν κόλιαντρο και σπόρια ροδιού, αντί για πράσινη πιπεριά.
Ωστόσο πρόκειται για ένα πιάτο που έχει τις ρίζες του στην ελληνική αρχαιότητα.
Τα "αρτοκρέατα" ήταν συνηθισμένα πιάτα των αρχαίων Ελλήνων και των Βυζαντινών, καθώς συνδύαζαν το ζυμάρι με μια μικρή ποσότητα κρέατος, που τότε δεν καταναλωνόταν στις υπερβολικές ποσότητες που έχουμε μάθει σήμερα.
Τα "αρτοκρέατα" είναι πρόγονος και της πίτσας, που πέρασε στους γείτονες Ιταλούς -από ποιους άλλους;- τους Έλληνες, οι οποίοι ως γνωστόν κατέκτησαν τους στρατηλάτες Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους.
 
Υλικά για 2 μεγάλα λαχματζούν:
  
Για τη ζύμη:
1 κουταλάκι ξερή μαγιά,   350 γρ. σκληρό άσπρο αλεύρι, 150 ml χλιαρό νερό,
1/2 κουταλάκι ζάχαρη, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και 1/2 κουταλάκι αλάτι.
Για τη γέμιση:
225 γρ. αρνίσιο κιμά, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με αλάτι, 1 τομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη, 1 πράσινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 4-6 κουταλάκια ντοματοπελτέ, 1 κουταλιά βούτυρο, 1 κουταλιά χυμό λεμόνι, 1/2 κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. 
   
Τρόπος παρασκευής:
1. Ανακατεύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε λίγο χλιαρό νερό μέχρι να αφρίσει. Την αφήνετε κοντά στο φούρνο που είναι ζεστά να φουσκώσει.
2. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Κάνετε ένα κενό στο κέντρο και προσθέτετε τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Με τα χέρια σας ζυμώνετε μια σφιχτή ζύμη, προσθέτοντας κι άλλο νερό, αν χρειάζεται. Σε μια λεία επιφάνεια (μαρμάρινη ή μελαμίνη) δουλεύετε τη ζύμη μέχρι να γίνει εύπλαστη.
3. Ρίχνετε μερικές σταγόνες λάδι σε ένα μπολ. Τοποθετείτε μέσα τη ζύμη, την καλύπτετε με μια υγρή πετσέτα κουζίνας ύφασμα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
4. Ετοιμάζετε τη γέμιση. Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με το βούτυρο και προσθέτετε το λιωμένο σκόρδο. Σε ένα μπολ ρίχνετε τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός από τον τοματοπελτέ. Προσθέτετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο στη γέμιση και ανακατεύετε καλά.
5. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2-3 ίσα κομμάτια και με ένα λεπτό πλάστη τα ανοίγετε μέχρι να γίνουν επίπεδα και στρογγυλά. Με τα χέρια σας τα τεντώνετε λίγο.
6. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230οC και ζεσταίνετε τα ταψιά σας.Τοποθετείτε τις πίτες σε λαδόκολλα και απλώνετε πάνω στο καθένα μια λεπτή στρώση ντοματοπελτέ και από πάνω μια λεπτή στρώση γέμισης.
7. Τα ψήνετε στο φούρνο για περίπου 12-15 λεπτά. Το ζυμάρι πρέπει να παραμείνει μαλακό για να μπορέσετε αν θέλετε να το τυλίξετε.
8. Στύβετε λίγο λεμόνι πάνω από το καυτό λαχματζούν, το πασπαλίζετε με χοντροκομμένο μαϊντανό και το τρώτε ανοιχτό ή τυλιγμένο.
9. Συνοδεύετε με γιαούρτι σακούλας.


Καλή σας όρεξη με βράδια αρμένικα!


Πηγή: http://recipes-of-cooking.pblogs

Posted By Dofmercy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.